Skip to content
Fiscalisten met hart voor jouw zaak

Heeft je huwelijk invloed op je belastingaangifte?

Ieder jaar doe je weer je aangifte inkomstenbelasting. Weinig mensen vragen zich daarbij af wat voor invloed je huwelijk heeft op deze belastingaangifte. Dit kan tot vervelende ontdekkingen leiden waar je misschien eerder wel wat aan had willen doen. Kortom, tijd om je huwelijksregime tegen het fiscale licht te houden.

Trouwen

Als je gaat trouwen, heeft dit op veel terreinen invloed. Ook op hoe je samen met je partner verder gaat in de toekomst op financieel gebied. Is alles van elkaar en is er geen onderscheid? Of wil je dat bepaalde onderdelen van je vermogen privé blijven? Op deze vraag kun je antwoord geven als je weet onder welk huwelijksvermogensregime je bent getrouwd.

Wanneer ben je gehuwd?

Allereerst is de vraag wanneer je bent gehuwd van belang. Op 1 januari 2018 heeft Nederland een nieuw wettelijk regime voor gehuwden. Ben je voor genoemde datum gehuwd? Dan ben je getrouwd in gemeenschap van goederen tenzij je iets hebt vastgelegd bij de notaris. Alles is van elkaar en je deelt de lusten maar ook de lasten.

Na genoemde datum ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden tenzij je iets hebt geregeld. Vanaf 1 januari 2018 geldt namelijk dat je je privé vermogen houdt dat je opbouwt voor je huwelijk. Alleen goederen die je samen hebt gekocht voorgaand aan je trouwen en na het trouwen ook, vallen in een beperkte gemeenschap. Kortom, privé schulden en privé vermogen van voor en na je trouwen blijven privé.

Fiscaal gevolg?

Voor een heel aantal regelingen in de belastingwet geldt dat je eerst moet kijken hoe je bent getrouwd. Een voorbeeld helpt je duidelijk maken wat er kan spelen. Jij wilt een onderneming starten op de grond van je partner. Fiscaal maakt het nu nogal wat uit van wie de grond is voor hoe je ermee moet omgaan.

Is de grond privé bezit van je partner? Dan stelt hij de grond aan jou ter beschikking en valt de grond daarmee in Box 1 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat:

  • je een zakelijke huur moet betalen,
  • de kosten aftrekbaar zijn en
  • de toekomstige waardestijging tot een belastingheffing leidt tegen het tarief van maximaal 49,5%.

Ben je gehuwd in gemeenschap van goederen en is de grond gezamenlijk bezit? Dan mag je de grond als Box 3 bezitting meenemen. Dit betekent dat:

  • je de grond als bezitting blijft beschouwen in Box 3,
  • de stijging van de waarde niet in de toekomst belast is tegen progressief tarief en
  • de huurstroom niet is belast.

Voor beide opties valt iets te zeggen. In de praktijk vraagt dit om een zorgvuldige afweging voorafgaand aan het starten van je onderneming. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bekijk meer blogs 

De BV in? Help!

Als ondernemer met een goedlopende…

Waarom een financieel en vermogens plan?

Je leeft niet om te…

Back To Top