Levenstestament: overbodige luxe of noodzaak?

Is een levenstestament een noodzaak voor velen, of is het echt een overbodige luxe bedacht vanuit een handige adviseur? Dat is de vraag waar wij vandaag op ingaan. Voor veel mensen is het een ongrijpbaar begrip. Maar als je grip wilt houden op jouw leven wanneer je zelf niet meer kunt beslissen, dan komt dit wel degelijk aan de orde. Wat is er precies aan de hand?

In de praktijk komt het regelmatig voor dat je voor overlijden nog een periode kunt hebben waarin je zelf niet meer bij machte bent te beslissen over allerlei zaken. Denk aan het voortzetten van je onderneming, het doorgaan van schenkingen aan je kinderen, het regelen van verzorging en verpleging en het aanhouden van je aandelen. Je directe omgeving mag deze beslissingen niet zomaar overnemen. En juist dan is een goed levenstestament een uitkomst.

🌟 Ook interessant in dit kader: Waarom een financieel en vermogensplan onmisbaar is

Wat doet een levenstestament?

Een levenstestament zorgt ervoor dat je onder alle omstandigheden zelf de regie houdt over jouw leven. Ben je bijvoorbeeld dement, dan regelt je levenstestament de zaken waar jij veel belang aan hecht. Dit doe je door mensen in je omgeving die je vertrouwt een volmacht te geven om deze beslissingen te nemen voor jou. Denk daarbij aan de wijze waarop je verzorgd wilt worden, schenkingen die je wilt blijven doen en wanneer deze zorg eventueel moet stoppen.

Machtiging

Een levenstestament is eigenlijk een machtiging aan een ander persoon om namens jou beslissingen te nemen. Vaak kiezen cliënten ervoor kinderen of partners als gemachtigde aan te wijzen. Met een duidelijk omschreven machtiging kunnen zij ook daadwerkelijk iets voor je betekenen als je zelf niets meer kan. Dat geeft rust.

Een machtiging via de notaris heeft bovendien juridische voordelen. Hoewel je zelf ook best wat op papier kunt zetten over je persoonlijke voorkeuren, is dat makkelijker aan te vechten door je omgeving. Daarnaast is er geen enkele garantie dat deze wensen ook echt uitgevoerd worden. Bij een notariële machtiging is de kans daarop vele malen groter. De juridische houdbaarheid van de tekst is dan niet zomaar te ondermijnen.

📌 Wist je dat je als ondernemer met een BV ook moet nadenken over wie gemachtigd is voor zakelijke beslissingen? Lees: De BV in als ondernemer? Waarom dit hét moment is

Gemachtigde

De gemachtigde vormt een belangrijke schakel in de werking van een levenstestament. Wie wordt dit in jouw geval? Je kunt ervoor kiezen om één persoon alles toe te vertrouwen, of om onderdelen van het levenstestament aan verschillende mensen toe te wijzen. Wie namelijk zakelijk goed onderlegd is, hoeft dat medisch helemaal niet te zijn. Het aanstellen van een gemachtigde is dus een secuur proces.

De gemachtigde kan bovendien onder toezicht worden geplaatst. Dit toezicht kun je grotendeels zelf regelen. Daarmee zet je als het ware een extra slot op de deur om jezelf en je omgeving te beschermen. De wijze waarop rekening en verantwoording moet worden afgelegd, kun je ook vastleggen. Hoe gedetailleerd dat moet zijn, wie de toezichthouder is en wie de kosten betaalt – het zijn allemaal vragen die je vooraf beantwoordt. Meestal komen de kosten uit je eigen vermogen.

Wat heeft de bank hiermee te maken?

Als je niet meer zelf kunt beslissen, zal de bank een blokkade plaatsen op je rekeningen. Alleen de hoogst noodzakelijke uitgaven kunnen nog doorgaan. Dit kan vervelend zijn als je ondernemer bent: wie doet dan nog de betalingen en de facturering?

🕒 Ook hier geldt: zonder goede voorbereiding kunnen processen vastlopen. Lees: Urenregistratie ondernemer: handig hulpmiddel of hoofdpijn?

En heb je een aandelenportefeuille? Dan wil je niet dat de bank deze zonder overleg liquideert. Daarom bevat een levenstestament vaak een specifieke financiële paragraaf. Overleg hierover met je financieel adviseur.

Medische machtiging

Ook medische wensen kun je vastleggen in het levenstestament. Een arts heeft expliciete toestemming nodig om medische handelingen te verrichten. Is die toestemming er niet, dan zal een arts doorgaans levensverlengend handelen – mogelijk tegen jouw wensen in.

Een levenstestament met een goed uitgewerkt medisch deel biedt je gemachtigde duidelijke richtlijnen. Denk aan:

  • een NPV-Levenswensverklaring
  • een niet-behandelverklaring
  • een euthanasieverklaring
  • een dementieverklaring
  • een donorcodicil

Vervolg

Zoals je leest, is er veel mogelijk rondom een levenstestament. Zeker als je een onderneming hebt of een vermogen wilt beschermen, is dit geen overbodige luxe. Heb je een DGA-structuur? Dan is het extra belangrijk om te zorgen voor juridische en fiscale continuïteit.

Lees ook: Gebruikelijk-loonregeling voor DGA’s: wat moet je weten?
Of: Fiscale aftrekposten: 3 fouten die ondernemers maken

Klaar om dit goed te regelen?

Een levenstestament geeft rust – voor jezelf én voor je omgeving. Wij denken graag met je mee om dit stuk van je financiële planning goed te organiseren. Of je nu net start of al een stevig vermogen hebt opgebouwd: samen zorgen we dat je goed voorbereid bent.

🍵 Binnenkort een keer koffie? We kijken graag met je mee.

In deze blog

Deel deze blog

Gerelateerde Blogs

Bij JJ Consultants geloven we dat fiscaliteit verder gaat dan cijfers alleen. Wij maken complexe onderwerpen begrijpelijk en zorgen dat jij je volledig kunt richten op ondernemen.

Is een levenstestament een noodzaak voor velen, of is het echt een overbodige luxe bedacht vanuit een handige adviseur? Dat is de vraag waar wij

Wat is de administratieplicht precies? Als ondernemer heb je genoeg te doen: klanten helpen, producten verbeteren, personeel aansturen, afspraken nakomen… De boekhouding komt vaak pas

Veel ondernemers starten met een eenmanszaak vanwege de eenvoudige oprichting en lage kosten. Maar naarmate je bedrijf groeit, kan het slim zijn om over te

Blog

Wil je geen waardevolle tips missen? Laat je e-mailadres achter en ontvang automatisch updates in je inbox.

Neem contact op

Vul de onderstaande velden in om contact met ons op te nemen.