Wat is Box 2 en wanneer heb je een aanmerkelijk belang?

Heb je aandelen in een BV? Dan kun je te maken krijgen met Box 2 van de inkomstenbelasting. In deze box worden de fiscale gevolgen geregeld voor mensen met een aanmerkelijk belang. Maar wat betekent dat precies? En wat zijn de gevolgen?

Wat is een aanmerkelijk belang?

Je hebt een aanmerkelijk belang (AB) als je:

🔹 5% of meer van de aandelen bezit in een BV, of
🔹 Samen met je fiscaal partner 5% of meer bezit, of
🔹 5% of meer bezit in één specifieke soort aandelen (bijvoorbeeld alleen preferente aandelen).

Heb je een fiscaal partner? Dan tel je jullie aandelen bij elkaar op. Als jij 4% hebt en je partner 2%, dan hebben jullie samen dus 6% → dat is een aanmerkelijk belang.

Welke voordelen zijn belast in Box 2?

Zodra je een aanmerkelijk belang hebt, worden bepaalde voordelen belast in Box 2. Dit kunnen zijn:

✔️ Dividenduitkeringen
✔️ Verkoopwinst bij overdracht van de aandelen
✔️ Liquidatie-uitkering bij opheffing van de BV
✔️ Overlijdenswinst

Welk tarief geldt voor Box 2?

Vanaf 2024 gelden er twee tarieven in Box 2:

📌 24,5% over de eerste €67.804 aan voordelen uit aanmerkelijk belang
📌 31% over het meerdere

Ben je fiscaal partner? Dan mag je ieder afzonderlijk gebruik maken van het lage tarief. Dat kan dus fiscaal voordeel opleveren bij goede spreiding van het dividend.

Wat betekent Box 2 voor jou als DGA?

Als je een aanmerkelijk belang hebt, word je voor de wet gezien als een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Dit brengt enkele fiscale verplichtingen met zich mee:

🔸 Gebruikelijk loon

Zodra je werkt voor de BV, moet je jezelf een gebruikelijk salaris uitkeren. De Belastingdienst stelt hier minimumeisen aan.

🔸 Dividend is belast in Box 2

Je betaalt pas belasting in Box 2 op het moment dat je jezelf dividend uitkeert. Je hebt dus enige vrijheid om te plannen wanneer je de belasting afdraagt.

Let op: aandelen met aanmerkelijk belang vallen niet in Box 3.

🔸 Werknemersverzekeringen

In principe ben je als DGA niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Alleen als je tegen je wil ontslagen kunt worden (bijvoorbeeld door andere aandeelhouders), kan dit anders zijn.

Conclusie: goed plannen loont

Een aanmerkelijk belang biedt kansen, maar brengt ook fiscale regels met zich mee. Door goed te plannen – bijvoorbeeld in het moment van dividenduitkering of de verdeling van aandelen met je partner – kun je fiscaal voordeel behalen.

💬 Wil je zeker weten wat jouw aanmerkelijk belang voor jou betekent? Neem contact op met een belastingadviseur voor advies op maat.

In deze blog

Deel deze blog

Gerelateerde Blogs

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ben je aandeelhouder in een BV en bezit je 5% of meer van de aandelen? Dan heb je een aanmerkelijk belang (AB). Voor de inkomstenbelasting

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) krijg je vroeg of laat te maken met de gebruikelijk-loonregeling. Zodra je werkzaamheden verricht voor je eigen BV, stelt de Belastingdienst eisen

Heb je aandelen in een BV? Dan kun je te maken krijgen met Box 2 van de inkomstenbelasting. In deze box worden de fiscale gevolgen

Blog

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Neem contact op

Vul de onderstaande velden in om contact met ons op te nemen.