Skip to content
Fiscalisten met hart voor jouw zaak

De BV in? Help!

Als ondernemer met een goedlopende onderneming kom je een keer voor de vraag: moet ik verder in de BV? Ok, goede vraag wat ons betreft. Maar hoe werkt dat? En wat moet je alvast regelen?

Overdragen onderneming aan BV

Zoals de titel van dit stukje tekst al verklapt, draag je jouw onderneming over aan de BV. Als je de onderneming voort wilt zetten in een BV, dan is dat fiscaal een overdracht. En dan komt altijd de vraag om de hoek of en hoeveel belasting je moet afdragen.

Voorkomen belastingheffing

Gelukkig is het mogelijk om de belastingheffing te voorkomen als je je onderneming overdraagt aan een BV. Fiscaal heb je namelijk twee keuzes: of je draagt ruisend of geruisloos over. Beide varianten hebben specifieke regels waar je je strikt aan dient te houden. Doe je dat niet? Dan komt de Belastingdienst rustig alsnog de verschuldigde belastingheffing ophalen.

Ruisend overdragen

Ga je ruisend overdragen, dan ga je in beginsel uit van het belast overdragen van je onderneming aan de BV. Alleen regel je dan vervolgens een stakingslijfrente voor je belastbare winst bij je BV, waardoor per saldo je toch geen belasting hoeft af te dragen.

De BV gaat in dit geval verder met nieuwe boekwaarden van de activa en passiva. Dit betekent dat jouw BV over een hoger bedrag mag gaan afschrijven de komende jaren. Nadeel is de stakingslijfrente die behoorlijk in de weg kan zitten.

Geruisloos overdragen

Bij geruisloos overdragen draag je je onderneming over tegen boekwaarden. De BV neemt de balans één op één over van je eenmanszaak. Dit kan alleen als je je wederom strikt hebt gehouden aan de voorwaarden van de geruisloze inbreng. Dit vraagt in de praktijk om vakkundige begeleiding om ongelukken uit de weg te gaan.

Terugwerkende kracht

Je kunt met terugwerkende kracht je onderneming overdragen aan een BV. Voor een ruisende overdracht geldt dat je maximaal een terugwerkende kracht mag afspreken van 3 maanden voordat je een intentieovereenkomst registreert. Je hebt dan tot maximaal negen maanden de tijd vanaf het afgesproken tijdstip om de BV op te richten.

Heb je het voornemen om geruisloos de BV in te gaan? Dan mag je 9 maanden terug voordat je een intentieovereenkomst moet registreren. Dan heb je tot 1 april van het volgende jaar de tijd om de BV op te richten. De ingangsdatum moet nu de eerste dag volgend op het voorgaande boekjaar zijn.

Wil je kijken of het interessant is om je onderneming voort te zetten in een BV? Wij helpen je graag verder.

Bekijk meer blogs 

Waarom een financieel en vermogens plan?

Je leeft niet om te…

Wel of niet een papieren administratie voeren?

Je bent ondernemer en het…

Back To Top